9. 10. 2015

NA KTERÉ NOVÉ KNIHY SE TĚŠÍM
(ŘÍJEN, LISTOPAD)


Podzim je ze všech ročních období rozhodně můj nejoblíbenější. Všechno je laděné do tlumených barev, které navozují klidnou atmosféru. Počasí začíná být nevlídné, a tak je lepší zůstat doma se šálkem teplého čaje a dobrou knihou. Během následujících dvou měsíců má vyjít více než dost knih, od kterých toho hodně očekávám. Patří mezi ně thrillery, romance, fantasy, detektivky i distopie. Celkem mě překvapilo, na kolik z nich se moc těším. Bojím se, jak moc překvapená bude moje peněženka. Na vydání kterých knih se těšíte vy?



Pekařova dcera
Předpokládané datum vydání: 14.10.2015Nakladatelství : Fortuna libri
Počet stran: 368

Tuto složitou anotaci bych svými slovy nedokázala popsat, takže tu máte jednu okopírovanou:
Ojedinělá kniha, v níž se prolíná přesvědčivý příběh z války se současností. Kniha, která ukazuje, že lidské city a problémy zůstávají stejné, a přitom nezáleží ani na místě, ani na době, v níž žijeme… Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona… O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo… Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama…



Audrey se vrací 
Předpokládané datum vydání: 14.10.2015
Nakladatelství: BB/art

Audrey se vrací není o návratu Audrey Hepburn, jedná se o příběh mladé dívky, která byla obětí šikany, což ji nagativně poznamenalo. Drží se hlavně v bezpečí domova a kdykoli vyjde ven, je schovaná za černými brýlemi a ruce má zaryté rukavicemi. (Proto trochu nechápu, proč má obálková Audrey na sobě tílko - jakože zakrývat prsty ano, ale zakrývat celé ruce ne? Někde bude chyba.) Audreyinu uzavřenost naruší nový kamarád Linus. Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.





Všechno, úplně všechno
Předpokládané datum vydání: 14. 10. 2015
Nakladatelství: Jota

Anotace této knihy mi zní velmi originálně, ale zastavme se nejprve u české obálky. Otázka zní: proč? Proč si vůbec někdo myslí, že tahle obálka zaujme někoho jiného než malé dítě hledající omalovánku. Docela mě to zklamalo. Nicméně, příběh to docela vynahrazuje. I když je pravda, že může trochu připomínat předchozí knihu. Znovu tu máme dívku, která tráví svůj čas doma. Madeline je alergická. To by nebylo nic neobvyklého, jenže to neobvyklé je, protože je v podstatě alergická na celý svět. Celých 17 let svého života nebyla venku. Samozřejmě až do okamžiku, kdy se nastěhují noví sousedé se sympatickým synem. Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého. Kniha navíc obsahuje Madeliny ilustrace, poznámky, seznamy, atd. 





            


Mechanický anděl
Předpokládané datum vydání: 19. 10. 2015
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 368

1. díl nové trilogie od autorky Nástrojů smrti. Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů…

Ačkoliv Cassandra Clare (= pseudonym; pravé jméno: Judith Rumenlt) nepatří mezi mé nejoblíbenější autorky, a co se týče oblíbenosti, to samé platí o její nejznámnější sérii knih Nástroje smrti. Na tuto knihu jsem ale slyšela tolik chvály, že jdám Cassandře ještě šanci. 


Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
Předpokládané datum vydání: 19. 10. 2015
Nakladatelství: Albatros Media - cooboo
Počet stran: 368

Tato kniha vyhrála spoustu ocenění, velmi často ji vídám na goodreads a youtube a hlavně je to kniha, na kterou se těším. Občas se mi stane, že si vyberu knihu, o níž toho moc nevím, ale prostě nějak cítím, že se mi bude líbit. Doufám, že tato bude jedna z nich, ráda bych se vyhnula zklamání. 

Dante umí plavat. Aristoteles ne. Dante se umí vyjadřovat a je si jistý sám sebou. Ari hledá správná slova jen stěží a trpí nedostatkem sebedůvěry. Dante se ztrácí v poezii a umění. Ari je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. 

Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.


 Noční film
Předpokládané datum vydání:  19. 10. 2015
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 580
Cena knihy: 498 Kč 

To, co o této knize vím by vystačilo tak na dva řádky textu, ale i přesto se na ni těším. Proto sem přidám oficiální anotaci stejně jako u některých předchozích knih. 

Jedné deštivé říjnové noci je v opuštěném skladišti na Manhattanu nalezeno mrtvé tělo krásné a mladé Ashley Cordovové. Přestože policie označí její smrt za sebevraždu, dlouholetý investigativní žurnalista Scott McGrath má jiné podezření. Vyšetřování podivných okolností obklopujících Ashleyin život a smrt dovede McGrathe tváří v tvář odkazu jejího otce: legendárního režiséra kultovních hororů Stanislase Cordovy – muže v ústraní, kterého na veřejnosti nikdo neviděl již déle než třicet let. Poháněn touhou po pomstě, zvědavostí a potřebou odhalit pravdu nechá se McGrath i se svými dvěma novými pomocníky vtahovat hlouběji a hlouběji do Cordovova tajemného, hypnotického světa. Když se k odhalení režisérových tajemství přiblížil naposledy, stálo ho to manželství i kariéru. Tentokrát by mohl přijít o mnohem víc.



Sněží, sněží
Předpokládané datum vydání: 22. 10. 2015
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 264

Kniha plná sněhu a vánoční atmosféry, to jsou tři romance od třech nadaných autorů v jedné krásně modré knize. Už je to skoro rok, co ji mám v angličtině na poličce a ještě jsem se k ní nedostala. Pokud o ni máte zájem, napište mi do komentářů a můžeme se domluvit na ceně. :) 


Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...


Dívka ve vlaku 
Předpokládané datum vydání: 22. 10. 2015
Nakladatelství: Ikar

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…


Neslyšeno
Předpokládané datum vydání: 2. 11. 2015
Nakladatelství: Domino

Tato fotka ještě nemá českou obálku. Neslyšeno je nová kniha od Richelle Mead, autorky spousty bestsellerů. I přesto, že jsem od ní zatím nic nečetla, na tuto knihu se neskutečně těším. Snad vás anotace zaujme stejně jako mě. 

Obyvatelé odlehlé vesnice kdesi v čínských horách jsou odnepaměti hluší a němí. Nevědí, co je zvuk, žijí ve světě absolutního ticha. Jedné noci však probudí dívku jménem Fei neznámý vjem: hluk. A schopnost slyšet už neztratí. Možná ji bude moci využít k záchraně svého lidu před uzurpátorským vládcem… Epický příběh od autorky Vampýrské akademie je výjimečný hned v několika ohledech: je to Richellin první samostatný román a žánrově se odchyluje od paranormálna k fantasy. 


Jackaby
Předpokládané datum vydání: 2. 11. 2015
Nakladatelství: Host
Počet stran: 300 
Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese. Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok Ÿ1892œ a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasnujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve měste řádí sériový vrah. Policie je přesvědcená, že se jedná o bežného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá. 

Rudá královna
Předpokládané datum vydání: 16. 11. 2015
Nakladatelství: Albatros media – CooBoo
Počet stran: 360
Anotace Rudé královny mi zní jako každá druhá dystopie, ale je pravda, že rozdělení podle krve je alespoň kapku originality. Spíš než natěšená jsem na tuto knihu zvědavá.
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?

Dárek z pravé lásky
Předpokládané datum vydání: 16. 11. 2015
Nakladatelství: Albatros media – Cooboo
Počet stran: 360
Výčet autorů: David Levithan, Jenny Han, Laini Taylor, Holly Black, Rainbow Rowell, Myra McEntire, Gayle Forman, Ally Carter, Matt de la Pena, Kirsten White, Kelly Link
Sestavila: Stephanie Perkins

Další vánočně laděná kniha. Každý autor sepsal krátkou romantickou povídku. Na tuto knihu mě nalákalo spousta faktorů. Úžasní spisovatelé jako Jenny Han, David Levithan nebo Stephanie Perkins, kteří patří k mým nejoblíbenějším. Dále se mi zamlouvá zpracování, kdy hrana každé strany bude zbarvena růžově, což se často nevidí. Na povídku kterého autora se těšíte nejvíce vy? 


  Dám ti slunce
Předpokládané datum vydání: neupřesněno
Nakladatelství: Albatros media -  Cooboo

Je možné, že tato kniha vyjde až v prosinci. Určitě ale vyjde ještě v tomto roce. A předpokládám, že i s podobnou žlutou obálkou stejně jako předchozí kniha od Jandy Nelson. Autorka je také důvodem, proč se na tuto knihu těším. Její prvotina, Nebe je všude, kterou jsem četla na jaře tohoto roku, mě nadchla. I přes pár nedostatků to byl úžasně napsaný příběh. 

Anotace: Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná, a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedá myška, co se schovává za své obrazy. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá. Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně.A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět, a získat tak šanci na šťastný život?

Během října měla původně vyjít ještě další kniha, do jejíhož vydání jsem odpočítávala dny. Už potřetí to ale bylo posunuto. Mluvím o Havraním bratrstvu II - Zloději snů. V originále se teď chystá vydání 4. dílu, ale v Česku máme pouze první. 

Doufám, že se vám tento vyčerpávající článek líbil. Na jaké knihy se těšíte vy? Budete si nějaké kupovat? Já asi ano, ale nic se nemá moc přehánět, že? :)





Žádné komentáře:

Okomentovat